Kezdőlap Mi a szárazjég? Technológia Szolgáltatás Előnyök E-mail  
               

Mi a szárazjég?

A szárazjeget folyékony halmazállapotú széndioxid gázból állítják elő, melyet egy szemcsegyártó berendezésbe vezetnek, ahol nyomás alatt, hőcserélő segítségével szárazjéghó képződik. Ezt a havat egy furatokkal ellátott matricán átsajtolva szilárd halmazállapotú, spagettiszerű jeget kapunk (pelletek) melyek az átmérőjűkhöz képest azonos hosszúságú darabokra törnek. A sajtolómatrica furatainak változtatásával kűlönböző méretű (3-16 milliméter átmérőjű) szemcsék állíthatók elő. Az ilyen módon előállított szemcsék hőmérséklete kb. -79 ºC.

Honnan nyerjűk hozzá a széndioxidot?Nagy mennyiségben, a természetben, valamint a növényi, állati illetve emberi anyagcsere folyamatokban megtalálható. A széndioxid már kűlönféle eljárások melléktermékeként jelenik meg és kinyerése után általában folyékony állapotban, tartályokban tárolják. Ezért a szárazjeget ''újrahasznosított'' termékként tudjuk megjelölni.
A széndioxid nem éghető, szagtalan természetes gáz.
A széndioxidot a környezetűnkben három kűlönböző formában találhatjuk meg:

- gáz állapotban: az ital- és élelmiszeriparban, védőgázként, stb.
- folyékony állapotban: tárolótartályokban nyomás alatt, mint sűrített gáz
- szilárd állapotban: szárazjég: hűtéshez, szóráshoz, stb.

A jégszórás mechanizmusa:

A szórógépben lévő tartóedényből egy adagolón keresztül érkeznek a jégszemcsék a kimenő oldali csőbe.
A szórópisztolyban létrejövő nyomáshiány (vákuum) kíméletesen szívja fel a jégszemcséket, és 300 m/s-os sebességre gyorsítja fel azokat. Egy pontosan méretezett nagy teljesítményű fúvóka szórja a szóróanyagot a tisztítandó felületre.
A felülettel való érintkezéskor a széndioxid által okozott nagy lehűlés hatására (-79 C) a szennyeződés összehúzódik, rideggé válik.

A létrejövő thermofeszültségtől leválik a szennyeződés réteg a hordozó felszínről. Az ezután megjelenő jégszemcsék mozgási sebességének segítségével a szennyeződés teljesen eltűnik a felületről. A eredménynek tehát két oka van, egyik a thermohatás a másik a mechanikus hatás. Ellentétben az ismert homokszórással az alapfelület itt nem sérül meg.
A tisztítandó felülettel való érintkezéskor a szárazjég szemcsék azonnal gázzá alakulnak és ez a gáz a légkörbe tér vissza, ahonnan eredetileg származik. Figyelem: folyadék nem marad vissza.
A technológia levegőigénye: min. 3 m3/perc és 5 bar nyomás 1" szabadátfolyású csőkeresztmetszeten mérve.
Elvileg minden föltapadt anyag / szennyeződés a jégszórásos technológával eltávolítható, ami kézzel, spaktlival, kefével megbontható.

Teljesen elektronikus vezérlésének köszönhetően, bármilyen gyártórendszerbe beilleszthető, összekapcsolható, automatizálható. Szakembereink készséggel állnak rendelkezésükre ilyen jellegű kéréseikre.
Ez az elektronika teszi lehetővé a szórásciklust követő 3mp (sec) jégtömlőöblítést, mely biztosítja, hogy ne maradjon jég a tömlőben. Ez jelentősen meghosszabbítja a tömlő élettartamát.