Az eljárás lényege

Hogyan lehet környezetkímélő módon, minimális állásidővel megtisztítani a prés-, fröccsöntőszerszámok felületét, a lerakódott olaj, zsír és egyéb vegyi anyagokat eltávolítani a termelő berendezésekről azok szétszedése nélkül? Sokunkban felmerül ez a kérdés, pedig az ilyen feladatok megoldása nem lehetetlen! Egy viszonylag régi, de mégis új technológia a szárazjég-szórás alkalmas ezeknek az elvárásoknak a kielégítésére.

Mint annyi sok újdonság ez a technológia is az USA-ban született. A Lockhead cég egy munkatársa alkalmazta először ezt az eljárást a 70-es években. Mérnökként dolgozott, területe a felületrétegek tanulmányozása volt és a repülőgépekről való festékeltávolítás lehetőségeit vizsgálta. Ez a technológia azonban először pár évvel később (1987) terjedt el az általános piacon. Az elkövetkező években a technológiát folyamatosan továbbfejlesztették. A fejlesztés eredményeként az új technológiák és anyagok alkalmazásával a szárazjégszórásos felülettisztítás lényegesen gazdaságosabb, üzembiztosabb és termelékenyebb lett.

Az eljárás alapja, hogy a szárazjég hideg energiáját kihasználva fejti ki hatását. A szárazjég-szóró berendezés a -79°C-os szárazjeget kb. 300 m/s sebességgel a tisztítandó felületre fújja, amit „sokk”-szerűen lehűt és a szennyező anyag összehúzódása következtében a szennyeződés a hordozó felülettől elválik. A technológia fő előnye, hogy a szárazjég szemcsék, ami nem más, mint szilárd halmazállapotú szén-dioxid, a tisztítási művelet alatt és után teljesen gázzá alakul át (szublimál) és a képződött szén-dioxid gáz a levegővel elvegyül. Így természetesen csak az eltávolított szennyeződés marad vissza. A szárazjég elpárolgásakor keletkezett szén-dioxid gáz a levegő természetes alkotórésze, ezért ez az eljárás más felülettisztítási technológiákkal összevetve környezetbarátnak minősül.

A szárazjég-szóráshoz 3 mm átmérőjű szárazjég szemcse használható, melyekhez a gyártó Messer Hungarogáz Kft. hőszigetelt szállító-tároló ládákat biztosít. Ezekben a ládákban a szárazjég akár egy héten keresztül is szórásra alkalmas állapotban marad.

Néhány alkalmazási terület a teljesség igénye nélkül:

– Prés/fröccsöntő szerszámok, öntőformák tisztítása (kiszerelés nélkül, melegen)
– zsírok, olajok, gyanták eltávolítása
– üzemelő futószalagok tisztítása
– kapcsolószekrények
– mozgólépcsők (pl. rágógumi eltávolítása)
– szennyvíz berendezések
– épülettisztítás és felújítás
– emlékmű-, szobor- és homlokzattisztítás
– nyomdaipar
– nagyüzemi pékségek, nagyüzemi konyhák

Amiért érdemes szárazjéggel tisztítani a műanyag és gumiiparban:

– Környezetbarát. A tisztítóanyag használat után szén-dioxid gáz formájában a levegővel elkeveredik, aminek egyébként természetes alkotórésze. Csak a felületről eltávolított szennyezőanyag összegyűjtéséről és elhelyezéséről kell gondoskodni.
– Koptatásmentes felülettisztítás (öntőformák, szerszámok!).
– Állásidő lerövidíthető, sok berendezés szétszedés nélkül, melegen is tisztítható.
– A tisztított felület azonnal munkába vehető, nincs szükség szárításra, ill. egyéb portalanításra.
– A szárazjég szemcsék kiválóan alkalmasak elektromos berendezések, motorok, kapcsoló szekrények tisztítására is.