Gyakran feltett kérdések

1. A tisztítandó felületet lehűti-e a CO2 a működtetés során?

Igen. A lehűlés mértéke a rövid szórásidő miatt elhanyagolható. A hőmérsékletváltozás kb. 20 fokot jelent. Ez azt jelenti, hogy egy 600 fokos forró tárgy 580 fokra „hűl le”. A hőmérséklet megváltozása a szórás időtartamától és a tisztítandó tárgy méretétől függ.

Annyi biztosan megállapítható, hogy a lehűlés következtében nem lép fel semmiféle anyagváltozás.

2. A hőmérsékletváltozások előidézhetnek károsodást a forró anyagban?

Ez a tisztítandó tárgy méretétől függ. Nagy és nehéz tárgyak nem károsodnak, mivel a mérethez képest a hőmérsékletváltozás csekély.

3. Okozhat kondenzációt a tisztítási művelet?

Ebben az esetben is a tárgy mérete, a szárazjég mennyisége és a szórásidő a befolyásoló tényező. Amint a tárgy a környezeti hőmérséklet hatására lehűl, bekövetkezik a kondenzáció. Forró tárgyak tisztítása esetén nem következhet be kondenzáció, mivel a tárgy hőfoka nem süllyed a környezet hőmérséklete alá. Az esetek 80 %-ában nem jellemző a kondenzáció.

4. Hogyan állítható elő a szárazjéggranulátum?

Folyékony CO2 szobahőmérsékleten szárazjégporrá alakul. Ez a por egy szűrőn átpréselve granulátummá alakul. A szárazjeget vagy úgy préselik át a szűrőn, mint a „spagettit” és utána eltörik különböző hosszúságú pálcikákra, vagy egy gép darabolja őket az előre beállított hosszúságúra.

5. Miben különbözik a Cobra a többi szárazjégszóró berendezéstől?

Kimondottan a magyarországi piac igénye alapján lett tervezve. Elektromos (230V) hajtás és vezérlés nem vesz el légmennyiséget a rendelkezésre álló kapacitásból, a bejövő mennyiség teljes egészében a szórásra koncentrálható. Ez a hazai viszonyokat tekintve, a legelterjedtebb 6 bar-os rendszereket figyelembe véve a használat tekintetében hatalmas jelentőséggel bír.

Az ára is alacsonyabb a többi berendezés árához képest. Mivel a Cobra 1,5-16 bar nyomással dolgozik, nincs szükség nagyméretű kompresszorra.

Szárazjégfelhasználásban (20-60 kg/óra) szintén messze az első helyen áll. Ez kb.60 %-kal kevesebb, mint más berendezések esetében. A Cobra lehetővé teszi a lég- és jégmennyiség közvetlenül a pisztolynál történő meghatározását. Ez azt jelenti, hogy a rendszer irányítását és működtetését egy személy elvégezheti.

6. Mi a különbség az egytömlős és a kéttömlős rendszer között?

Alapvetően megállapítható, hogy az egytömlős eljárás nagyobb energiafelhasználással jár (kb. 40 %-kal több), mert a szóróanyagnak egy 10 méteres hosszú tömlőn kell végighaladnia és nem olyan sebességgel történik a jégszórás, mint a kéttömlős berendezés esetében.

További előnyök:

  • a lényegesen csekélyebb felhasználás, mivel a granulátum egytömlős berendezés esetén a magas sűrített levegőnyomás hatására a szórócsőben már 60%-ban gázformájúvá alakul.
  • A szórócső tartóssága hosszabb, mivel a fellépő súrlódási erő kétfelé oszlik el.
  • Korlátlan üzemidő: a brémai egyetem kísérletei alapján megállapították, hogy az egytömlős rendszerrel ellentétben nem lép fel a berendezés befagyása, még 10 órás üzemidő esetén sem.

Összefoglalva 3 fontos tényező támasztja alá a kéttömlős rendszer hatékonyságát:

  • gazdaságosság
  • a működtetés könnyebbsége
  • megbízhatóság

7. Hogyan és mikor alakult ki a szárazjéggel történő tisztítóeljárás?

A Lockhead cég egy munkatársa alkalmazta először az USA – ban ezt az eljárást a 70-es években. Mérnökként dolgozott, területe a felületrétegek tanulmányozása volt és a repülőgépekről való festékeltávolítás lehetőségeit vizsgálta. Ez a technológia azonban először pár évvel később (1987) terjedt el az általános piacon. Az elkövetkező években a technológiát folyamatosan továbbfejlesztették.

1995-ben intenzív, három évig tartó fejlesztést követően a Hofoldingi (Németország) Green Tech cég bemutatott egy teljesen átdolgozott koncepciót. Az új Gt-rendszer nem csak egy technikai továbbfejlesztést kínál, hanem a beszerzés költségeinek csökkentését is előirányozta, mindemellett nagyobb teljesítménnyel is szolgál. A gyártásban cégünk is tevékenyen részt vett, és mint a Green Tech magyarországi képviselete, aktívan részt vettünk a technológia hazai bevezetésén. A tapasztalatok alapján cégünk önállóan fejlesztette ki a Cobrát, melyet gyártunk és forgalmazunk.

8. Mennyi levegő szükséges a hatékony tisztítás biztosításához?

A jégszóró berendezések 3-8 köbméter légszükségletre lettek tervezve. Tapasztalatok szerint egy 5 köbméter légmennyiség a felhasználási területek kb. 95%-át fedi.

9. Minimum és maximum mekkora nyomással működtethető?

A Cobra 1,5-16 bar légnyomással dolgozik. 8 bar légnyomás fedi a felhasználási lehetőségek nagy részét.

10. Milyen arányú a szárazjég felhasználás?

Maximum 100 kg/óra, minimum 20 kg/óra! Tapasztalatok alapján az esetek 90%-ában 30 kg/óra a felhasználás. Esetenként ez változhat, ajánlatos kis mennyiséggel kezdeni, így takarékosabban is dolgozhatunk.

11. Variálható-e a szárazjégmennyiség időegységek szerint?

Igen. A felhasználó a kezelőpanelen (igény szerint a pisztolynál) időegység szerint beállíthatja a jégmennyiséget (20-100 kg/óra).

12. Hogyan tároljuk a szárazjeget?

A szárazjeget megfelelő tartályokban szállítják. Ezekben a szigetelt tartályokban a jég 3-6 napig jól tárolható, a minőség romlása nélkül. Ez idő után a jég elkezd csomósodni és ez a hatásfokán is érzékelhető. Pár nap múlva a szárazjég gázzá alakul. A jégszórást követően a maradék granulátumot a gépből el kell távolítani és a szárazjég tartályba visszatenni.

Működés, alkalmazás

13. Könnyen mozgatható a berendezés?

Igen. A berendezés súlya 80 kg üresen, megtöltve kb. 120 kg, így egy személy könnyen irányíthatja.

14. Szükség van külön szárítóberendezésre?

Nincs. Ellentétben más gyártókkal a Cobra-nál nincs szükség külön szárítóberendezésre, mert a belépő levegő csak a szóráshoz szükséges, elektromos vezérlése kizárja a pneumatikus vezérlések esetén fellépő útváltó szelepek és egyéb alkatrészek lefagyását.

15. Milyen további felszerelésre van szükség?

Ajánlatos lehet egy saját kompresszor beszerzése. Egy rakodófelülettel ellátott jármű is megtérülő befektetés. A jobb hatásfok elérése érdekében tanácsos a fúvóka csomag beszerzése. Ez 9 különböző szórófejkombinációt egy szélesebb szórófejet és szerszámokat tartalmaz a felhasználás különbözősége szerint. Ha a berendezést nagyvállalkozásban használják, az esetek 95%-ában nincs szükség további beruházásokra.

16. Mit foglal magában a rendszeres technikai karbantartás?

A berendezés csak néhány alkatrésze igényel rendszeres karbantartást. Mindez hetente kb. 10 percet vesz igénybe. A jégtartályt és a továbbító csigát kell használat után ellenőrizni, valamint a tömlőket hetente átvizsgálni megsérültek-e.

17. Mely területeken érhető el a legjobb eredmény a szárazjéggel való tisztításkor?

Gumigyár, gépipar, öntödék, papírgyártás, vegyipar, textilipar, élelmiszeripar, vágóhidak berendezései, füstölők, üzemi konyhák, autójavító műhelyek, repülőgépgyártás, -karbantartás, festőműhelyek, autófényezők, galvántechnika stb.

A következő tárgyak, anyagok tisztítására:

Műanyag- és a gumiiparban előforduló anyagok, nyomdagépek, motorok, turbinák, liftek, mozgólépcsők, centrifugák, légkondicionáló berendezések, fa, fém, műanyag, beton, természetes kövek, műanyagbútorok, sátrak, alagutak, hidak, hajók stb. tisztítására.

Ezen kívül használható:

Zsír, olaj, műanyagmaradványok, rozsda, azbeszt, vízkő, teflon, bitumen, grafiti, rágógumi, galambürülék, festék, lakk, alga, moha stb. eltávolításához.

18. Létezik olyan terület, ahol a szárazjéggel történő tisztítás kisebb hatásfokkal működik vagy egyáltalán eredmény nélküli?

Igen, természetesen. A szárazjégszórás nem vethető be minden területen. Sok esetben agresszívabb, mechanikai tisztításra van szükség és erre a jégszórásos technológiával nincs lehetőség.

Olyan esetekben, amikor a tisztítandó tárgy és az eltávolítandó felület egyfajta kémiai kötésre lép egymással, a szárazjégszóróval nem lehet eredményeket elérni. Olyan esetekben sem lehet ezzel az eljárással dolgozni, amikor a tárgy és a felület anyaga, hővezető képessége túl „hasonlóak”.

19. Lakkeltávolításra is alkalmas a szárazjégszóró berendezés?

Igen. A lakkeltávolítás mértéke azonban több tényezőtől függ. A tárgy felületének szerkezetétől, a lakkréteg vastagságától és attól, hogy mennyire tapad felülethez. A lakkeltávolítás mértéke különböző lehet: 30 négyzetméter-10 köbcentiméterig óránként.

20. Eltávolíthatóak zsír-, olajfoltok is a szárazjégszórással?

Ebben az esetben fontos, hogy a CO2-ot úgy használjuk, hogy a tárgy egyik végétől haladjunk a másik vége felé. Így lehet eltávolítani a szennyeződést. Ezután a felesleget papírral is eltávolíthatjuk. A CO2 az olajat is oldja.

21. A szárazjégszóróval rozsda is eltávolítható?

Mélyebb rétegekben lévő rozsda már nem távolítható el ezzel az eljárással. A rendszeres tisztítással, karbantartással azonban megelőzhető a rozsdaképződés.

22. Üveg tisztítására is alkalmas a szárazjégszóró berendezés?

Igen. Ajánlatos azonban előtte egy próbatisztítást végezni. Üvegtisztítás esetén figyelembe kell venni, hogy a tisztítás hatékonyságához szükséges nyomás kárt tehet a felületben.

23. Faanyag tisztítása is lehetséges?

A szárazjégszórás következtében a fa felületi szerkezete megváltozhat. Ha sima felületet szeretnénk, ez a szárazjégszóró eljárással nem lehetséges.

24. Helyettesítheti a szárazjégszórás a homokszóróval, vízsugárral vagy gőzzel történő tisztítást?

Ezt a kérdést nem lehet egyértelmű igennel vagy nemmel megválaszolni. Léteznek előnyei és hátrányai is A szárazjégszórás a legkíméletesebb és a környezetet is védő módszer.

A biztonságos működtetés

25. Melyek az alapvető biztonsági előírások?

A Cobra szóró berendezés úgy lett tervezve, hogy a mozgásban lévő részek csak kikapcsolt állapotban érinthetőek meg.

Egy másik lényeges pont a szárazjég hőmérséklete. A szárazjég –79 fokos hőmérséklete miatt előírás védőkesztyű használata. Ha poros felületet tisztítunk, védőmaszk és védőszemüveg használata kötelező.

Működtetés alatt sérülés veszélye miatt a szórócső közelében tartózkodni tilos.

26. Zajkibocsátással jár a szárazjégszóró működtetése?

Igen. A zajszint 85 és 130 dB között mozog. Füldugó használata mindenképpen ajánlatos.

27. Hova kerül az eltávolított szennyeződés és a maradék jéggranulátum?

A szárazjég gázállapotúvá alakul, ahogy a tisztítandó felülettel érintkezik. Ennek feltétele: a sugarat közvetlenül a tárgyra kell irányítani.

28. A tisztítás során felszabadul statikus energia?

Igen. Mindig statikus energia felszabadulásával jár. Ha a tisztítandó felület megfelelően földelt, kicsi a valószínűsége, hogy bármilyen probléma jelentkezik. Ajánlatos gumikesztyű és gumitalpú csizma viselése.

29. Mi a teendő, ha a tömlőn törések keletkeznek?

A sérült tömlőt ki kell cserélni. Ha meghibásodott tömlővel dolgozunk, az technikai zavarokhoz vezethet.

30. Veszélyes zárt helyiségben végezni a tisztítást?

Nem, amennyiben a helyiségben megfelelő a szellőzés. Mivel a CO2 40%-kal nehezebb a levegőnél, ajánlatos egy elszívó ventilátort a padlóra helyezni, ha zárt helyiségben dolgozunk.

31. Léteznek tudományosan megalapozott vizsgálatok a szárazjégszóróval kapcsolatban?

Igen. A brémai egyetem mérnöke Jochen Haberland (Prof. Dr Andreas Visser tanszéke) a 90-es években több vizsgálatot is végzett. A környezetvédelem szintén a figyelem középpontjába helyezte a technológiát. Bővebb információt a neten találni bőséggel.

32. Mit jelent a Cobretti eljárás?

A Cobretti Kft. Cobra típusú szárazjégszóró gépe egy új, modern, környezetbarát tisztítóberendezést képvisel. Már sok neves cég használja elektromos berendezések, turbinák, élelmiszeriparban használatos gépek tisztítására. A berendezés kémiailag semleges hatással dolgozik. Alaposabb, olcsóbb és biztosabb eredményeket érhetünk el a termo effektusra épülő technológiával, mint egyéb eszközökkel.

Előnyei: nem környezetszennyező, biztonságos, mobil, összetett, nem okoz kárt a tisztítandó felületben, könnyen működtethető.

33. A Cobra jobban kíméli a környezetet, mint más berendezések?

Igen. Kevesebb az eltávolítandó hulladék a tisztítást követően. A gázállapotú CO2 visszakerül a levegőbe természetes formájában. Oldószerek használata felesleges.

34. Alacsonyabbak-e a költségek?

Igen. További előnyök: a kb. +200 fokos forma és a –79 fokos hideg granulátum közötti különbség lényegesen csökkenti a tisztítási időt és a kieső munkaidőt. Mivel a jéggranulátum feloldódik, nincs szükség utólagos eltávolításra.

35. Milyen területeken alkalmazható a szárazjégszóró eljárás?

Puhább rétegek, mint korrózió ellen védő szerek, zsír- vagy kenőanyagréteg eltávolítására.

Erősebben tapadó rétegek, mint viasz, bitumen, ragasztó.

Tartályok, hordók belső felületén megtapadó szennyeződések eltávolítására.

36. Miért nevezhető a szárazjégszórásos eljárás kíméletesnek?

A granulátum kb. 2 MHOS keménységű, így az érzékenyebb felületek is károsodás nélkül tisztíthatóak. A granulátum alacsony hőmérséklete letöri a felületről a szennyeződést és ennek köszönhetően kíméletesen tisztít. A berendezések is lassabban kopnak, illetve használódnak el.

37. A CO2 használata nem káros az egészségre?

Nem! Fontos megbizonyosodni róla, hogy a helyiségben megfelelő a szellőzés. A gáz nem szennyező, nem gyúlékony, szagtalan, színtelen és kb. 1,5-ször nehezebb a levegőnél. Maximális koncentrációja a munka területén nem lehet magasabb 5.000 ppm v/v (0,5%)-nál. 30.000-50.000 ppm (3-5%)-nál magasabb koncentráció a légutak irritációjához vezethet. Eszméletlenség 70.000-100.000 ppm (7-10%)-os jelenlétnél lép fel oxigénhiány miatt.

38. Veszélyes-e a szárazjégszóró a működtetőre és a közelben tartózkodókra?

Alapvetően: nem. Fontos, hogy a működtető betartsa a védelmi előírásokat és védőöltözetet (védőkesztyű, védőszemüveg) viseljen. Természetesen ember vagy más élőlény felé fordítani a szórópisztolyt szigorúan tilos!