Mi a szárazjég?

A szárazjeget folyékony halmazállapotú széndioxid gázból állítják elő, melyet egy szemcsegyártó berendezésbe vezetnek, ahol nyomás alatt, hőcserélő segítségével szárazjéghó képződik. Ezt a havat egy furatokkal ellátott matricán átsajtolva szilárd halmazállapotú, spagettiszerű jeget kapunk (pelletek) melyek az átmérőjűkhöz képest azonos hosszúságú darabokra törnek. A sajtolómatrica furatainak változtatásával kűlönböző méretű (3-16 milliméter átmérőjű) szemcsék állíthatók elő. Az ilyen módon előállított szemcsék hőmérséklete kb. -79 ºC.

Honnan nyerjük hozzá a széndioxidot?

Nagy mennyiségben, a természetben, valamint a növényi, állati illetve emberi anyagcsere folyamatokban megtalálható. A széndioxid már különféle eljárások melléktermékeként jelenik meg és kinyerése után általában folyékony állapotban, tartályokban tárolják. Ezért a szárazjeget ”újrahasznosított” termékként tudjuk megjelölni.
A széndioxid nem éghető, szagtalan természetes gáz.
A széndioxidot a környezetünkben három különböző formában találhatjuk meg: – gáz állapotban: az ital- és élelmiszeriparban, védőgázként, stb.
– folyékony állapotban: tárolótartályokban nyomás alatt, mint sűrített gáz
– szilárd állapotban: szárazjég: hűtéshez, szóráshoz, stb.

Hol vásárolhatok szárazjeget?

Herczeg István
Alkalmazástechnikai mérnök


Alkalmazástechnika – Ipari alkalmazások, elektronika, vegyipar, gyógyszeripar

06 (70) 3351-143 / 06 (1) 435 1101

istvan.herczeg@messer.hu